Medicina Tradicional Xinesa

La Medicina Tradicional Xinesa (MTX en el seu acrònim) és un conjunt de pràctiques i tècniques sanitàries mil·lenàries que tenen el seu origen a la Xina i tota la seva àrea d’influència cultural. Des de l’any 2010 és Patrimoni Immaterial de la Humanitat, declarat per la UNESCO. Els resultats que obté la MTX així com els estudis acadèmics que en els darrers anys s’han anat publicant han fet que l’OMS hagi reconegut que la MTX té grans aportacions a fer a la salut humana i que mereix que se’n reconegui el valor i se’n potenciï l’estudi.

En la base teòrica de la MTX es considera que la malaltia s’esdevé quan el flux del Qi que es mou pels meridians corporals es veu estancat o interromput. Aquest desequilibri es pot expressar de forma diferent segons cada persona. És per això que la MTX no considera que existeixin malalties sinó malalts. Des d’aquest punt de vista, no es pot focalitzar l’atenció del terapeuta en una part concreta del cos (un dolor en una cama, un mal de cap) sinó que s’entén la persona com un tot a ser contemplat en la seva globalitat.

La MTX és una pràctica mèdica no agressiva ni invasiva. És preventiva al buscar mantenir l’equilibri del cos a través d’estils de vida saludables. Però en cas que aquest equilibri es perdi, té un seguit de tècniques que busquen recuperar la salut. Tècniques com ara l’acupuntura, la moxibustió, el tuïna, la fitoteràpia xinesa, l’auriculopuntura, el qì gōng, la dietètica o les ventoses.