El teu cicle menstrual és impulsat per les teves hormones. Les hormones són substàncies bioquímiques que es produeixen en una àrea del cos i es transporten al torrent sanguini per enviar senyals que desencadenen respostes en una altra part del cos.
Les hormones que controlen els senyals de fertilitat es produeixen en les següents àrees:
- hipotàlem (en el teu cervell)
- glàndula pituïtària anterior (també en el teu cervell, situada darrere i unida a l’hipotàlem)
- ovaris
- glàndules suprarenals (situades a la part superior dels ronyons)
Una sèrie de passos hormonals activen els esdeveniments del seu cicle menstrual:
- Al començament del cicle menstrual, l’hipotàlem produeix GnRH (hormona alliberadora de gonadotropina) que es alliberada al torrent sanguini i transportada fins a la glàndula pituïtària en lapses de 60-120 minuts des de la menstruació fins l’ovulació. La GnRH dona l’ordre a la glàndula pituïtària per a segregar FSH (Hormona Estimulant del Fol·licle).
- L’hormona fol·licle estimulant (FSH), com el seu nom indica, estimula el desenvolupament i la maduració dels fol·licles en els ovaris. Un d’aquests fol·licles serà dominant, creixerà més ràpidament en mida i forma, i conté l’òvul que s’alliberarà a l’ovulació. Aquest fol·licle dominant s’anomena de Graaf. Els fol·licles en desenvolupament comencen a produir estrogen.
- L’estrogen alliberat pels fol·licles en desenvolupament, i més tard pel fol·licle dominant, fa que el revestiment de l’úter, l’endometri, creixi i s’espesseixi en la preparació de la implantació d’un òvul fecundat.
- Al voltant del setè dia del teu cicle de mitjana (però això pot variar àmpliament) el fol·licle dominant pren el control. Els altres fol·licle s’atrèsien, els òvuls dins dels altres fol·licles perden la seva nutrició i moren de la mateixa manera que les cèl·lules fol·liculars.
- El fol·licle dominant produeix un augment brusc d’estrògens. L’estrogen està en el seu punt màxim un o dos dies abans de l’ovulació. Ho pots notar per un canvi en el moc cervical, es torna més espès i s’assembla a la clara de l’ou cru.
- Aquest augment d’estrògens es la senyal perquè la glàndula pituïtària comenci a alliberar LH (hormona luteïnitzant). Aquesta és l’hormona que es mesura amb els kits de predicció de l’ovulació. La LH viatja a través del torrent sanguini cap al ovari on provoca que l’ovari alliberi uns enzims que fan un forat al sac del fol·licle dominant. Cosa que provoca que el fol·licle dominant es trenqui i alliberi l’òvul a la trompa de Fal·lopi on pot ser fecundat. Això és l’ovulació. L’augment de LH és necessària perquè ocorri l’ovulació. La concentració més alta de LH passa de 12 a 24 hores abans de l’ovulació, però la LH comença a augmentar unes 36 hores abans de l’ovulació.
- L’estrogen cau dramàticament després de l’ovulació.
- El fol·licle dominant, ja trencat i sense l’òvul degut a la LH, es converteix en el cos luti després de l’ovulació. Aquesta fase del cicle s’anomena fase lútia, ja que la producció de les hormones es regeix pel cos luti. El cos luti continua produint una petita quantitat d’estrògens, però ara també produeix progesterona. La progesterona és l’hormona que domina aquesta fase del cicle. Igual que l’estrogen, es necessita progesterona per desenvolupar l’endometri, de manera que un òvul fecundat pugui implantar-se i nodrir-se en cas que ocorri la fertilització. La temperatura basal augmenta com a resultat de la producció de progesterona.
- Si un òvul és fecundat i ocorre la implantació de l’òvul fecundat, la vida del cos luti s’estén. En els cicles de concepció, el cos luti segueix produint progesterona i una mica d’estrogen i el desenvolupament de l’endometri continua. L’hormona de l’embaràs, la hCG comença a produir-se quan l’embrió s’implanta en l’endometri, al voltant de 7-10 dies després de l’ovulació. A mesura que avança l’embaràs, la producció d’hormones és assumida per la placenta.
- Si no hi ha embaràs, el cos luti mor, els nivells de progesterona cauen i l’endometri es desprèn i genera el sagnat menstrual, comença un nou cicle.